Het onderzoek

voor het onderzoek

Voor het onderzoek

Met het astma onderzoek willen wij voorkomen dat kinderen met astma aan de beademing komen. Dit heeft namelijk allemaal nare gevolgen.

na het onderzoek

Na het onderzoek

Door goed onderzoek te doen naar de juiste medicatie en toedien schema, kunnen wij ervoor wij er voor zorgen dat kinderen minder snel aan de beademing komen.

Wat is astma nou eigenlijk?

Astma is een Grieks woord en betekent letterlijk “hijgen”. Hijgen, hoesten en moeite met ademhalen zijn dan ook de meest herkenbare klachten van astma. Maar waar komt dit nou door?
Ademhalen is nodig om in leven te blijven. Dit gaat normaal gesproken zonder problemen, of het nou warm of koud is, vochtig of droog, bij veel inspanning of weinig, en zelfs als er wat rook of stof in de lucht hangt. De lucht gaat via je luchtpijp en luchtwegen naar je longen en daarna weer terug naar buiten. Soms, bijvoorbeeld bij erg veel rook in een ruimte, zullen je luchtwegen geïrriteerd raken; dit merk je bijvoorbeeld wanneer je er door gaat hoesten.

Bij mensen met astma zijn de luchtwegen extra gevoelig voor “prikkels”, zoals vochtigheid, kou, inspanning, rook of bijvoorbeeld een virus. Hierdoor reageren hun luchtwegen veel sneller en veel heftiger dan bij mensen zonder astma. Ze gaan hoesten, krijgen moeite met ademhalen en hebben vaak medicijnen nodig om er weer bovenop te komen.

Astma, hoe werkt het?

Wat gebeurt er eigenlijk met die gevoelige luchtwegen bij mensen met astma op het moment dat ze er last van krijgen?

Als voorbeeld nemen we een kamer waarin gerookt wordt. De astma-patiënt komt binnen en ademt de rokerige lucht in. Het slijmvlies van de luchtwegen en longen raakt geïrriteerd, met twee gevolgen.

- Er komt vocht en ontstekingsstoffen in het slijmvlies. Hierdoor zwellen de luchtwegen op en komt er slijm (mucus) in de luchtwegen.

- De luchtwegen knijpen zich samen met de spiertjes die er omheen liggen.

Dit alles bij elkaar, dus de dikkere wand, slijm en het “knijpen”, zorgt ervoor dat de doorgankelijkheid van de luchtwegen heel klein wordt. Je kan je voorstellen dat het hierdoor veel moeilijker wordt om nog lucht in je longen te krijgen, geen wonder dat je hier zo benauwd van wordt!

Is het nou echt zo naar?

Het is voor de meeste mensen heel moeilijk om voor te stellen hoe het is om astma te hebben. “Hoe erg kan het nou zijn, beetje hoesten, beetje benauwd? Gewoon even rustig doen!”. Uitspraken die je vast wel eens gehoord hebt.

Er is een makkelijke manier om –een klein beetje- hetzelfde gevoel te krijgen, misschien dat je het wel eens gezien hebt op TV. Het gaat als volgt:

- Neem een rietje (bijvoorbeeld van een limonadepakje, of milkshake)

- Steek het rietje in je mond

- Adem alléén door het rietje, laat geen lucht langs het rietje je mond in komen

- Doe wat je normaal doet, bijvoorbeeld: Een stukje wandelen op rustig tempo, Veters strikken, Trap lopen Of Een stukje joggen of rennen

En, hoe ging het? Waarschijnlijk merkte je al heel snel dat het ongemakkelijk werd. Sommigen zullen ook geprobeerd hebben om te rennen: moeilijker dan gedacht? Gelukkig maar dat je snel het rietje weer uit je mond kon halen en eens diep in kon ademen, dat voelde vast goed!

Stel je nu eens voor dat je dat rietje niet weg kon halen.

Had je het dan volgehouden? En wat als het rietje vanzelf steeds kleiner zou worden? Dit is ongeveer wat er gebeurt bij patiënten die last krijgen van hun astma.

Astma-aanvallen

De meeste mensen met astma hebben er niet de hele tijd last van, zeker als ze hun medicijnen goed gebruiken. Maar af en toe, als ze een “prikkel” (zoals eerder verteld) krijgen, kan de astma zomaar ineens erger worden. Ze worden hijgerig, moeten hoesten en krijgen moeite met adem halen. Dit is een astma aanval, of “astma exacerbatie”.

En dan?

Vaak kan deze aanval verholpen worden met de juiste medicijnen. Misschien dat je wel eens een aanval hebt meegemaakt bij jezelf of een vriend of klasgenoot: hij of zij pakte een “puffertje”, en ademde een paar keer een pufje in. Een korte tijd later ging het weer goed.

Soms is de aanval zo erg, of zo snel, dat de persoon naar het ziekenhuis moet. In het ziekenhuis worden dan extra medicijnen gegeven en extra zuurstof, om zo de patiënt door de aanval heen te helpen.

Status Astmaticus

Er zijn aanvallen die zelfs dan nog niet verbeteren. De luchtwegen blijven nauw of worden nóg nauwer waardoor de patiënt bijna niet meer kan ademen. Medicijnen die je in moet ademen komen de longen niet meer binnen en de patiënt raakt uitgeput.

Het leven van de patiënt wordt nu bedreigd door de astma aanval.

Dit noemen we een “Status Astmaticus”, de ernstigste astma aanval. Op dat moment moet de patiënt zo snel mogelijk medicijnen via het bloed (dus een infuus) krijgen en naar de Intensive Care gebracht worden. Op de Intensive Care kan je iemand 24 uur per dag in de gaten houden en ondersteunen. Dat is hard nodig: de patiënt kan zó uitgeput raken dat hij zelf niet meer kan ademen. Dan is een beademingsmachine nodig om te helpen met de ademhaling.

De cijfers

110.000

Nieuwe astma gevallen
per jaar

165.000

Kinderen met astma
in Nederland

100

Kinderen jaarlijks in
levensgevaar

Astma is een ziekte die erg vaak voorkomt. Ieder jaar wordt bij +/-5% van alle Nederlandse kinderen tussen de 1 en 14 jaar astma gevonden, dit zijn dus 110.000 nieuwe gevallen!

Als je alles bij elkaar optelt, zijn er (op het zelfde moment) ongeveer 165.000 kinderen met astma in Nederland. Een deel van deze kinderen met astma “groeit er overheen”, de rest zal er altijd last van blijven houden, soms veel, soms wat minder.

Het grootste deel van deze patiënten zal gelukkig niet in het ziekenhuis komen voor een aanval, maar ieder jaar worden er nog steeds een paar duizend kinderen opgenomen om ze te helpen door een aanval heen te komen.

Van deze groep kinderen komen er in Nederland ongeveer 100 per jaar in een “Status Astmaticus” terecht, dus een levensbedreigende astma aanval.

Er zijn dus 100 kinderen per jaar die in een levensbedreigende astma aanval terecht komen. Daarvan overlijden er helaas gemiddeld 3 per jaar, ook al behoort de gezondheidszorg in Nederland tot de beste ter wereld. Dokters en wetenschappers moeten dus blijven proberen, om ernstige astma aanvallen te voorkomen.

Inzicht in je donatie

1

Meld je aan bij het doneren.

2

Ontvang een bevestiging van je donatie met aanvullende informatie over het onderzoek.

3

Ontvang in totaal 4 periodieke updates over de voortgang van het onderzoek en wat er met je gedoneerde bedrag is gebeurd.

4

Ontvang een laatste update om het onderzoek af te sluiten met de behaalde resultaten.